~~~~~~~~Without your love ,i'm nothing but beggar.....Without your kindness i'm merely just a passing shadow...u're change the way i look about our life and for that I LOVE YOU...


“Jika cinta tidak dapat mengembalikan engkau kepadaku dalam kehidupan ini… pastilah cinta akan menyatukan kita dalam kehidupan yang akan datang” (Khalil Gibran)



“Aku ingin mencintaimu dengan sederhana… seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu… Aku ingin mencintaimu dengan sederhana… seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikannya tiada…” (Khalil Gibran)

Saturday, 17 November 2012

Selamat Pagi Cinta...

Selamat Pagi Cinta...
Apa khabar kau hari ini
Adakah seperti aku merindui kamu selalunya
Adakah masih ingat semuanya tentang kita
Atau hanya bila angin menghembus hujung rambutmu..

Selamat Pagi kasih...
Hari ini sungguh luar biasa
Aku semakin jarang mengingatimu
Aku semakin jarang mendoakan mu
Mungkin kerana masa telah menghakis
ingatan aku , Umur telah melemahkan 
kekuatan memoriku
Hingga aku akur pada keadaan
Kau tidak lagi memiliki kenangan ku..

Selamat Pagi Sahabat sepermainan ku...
Kenangan telah  mendewasakan kita
Mengajar kita lebih menghargai 
lebih bersyukur kerana dipertemukan
dengan kamu..
Kerana kita tidak pernah tersilap langkah
kita membesar dalam suasana yang indah
kita meneroka alam tanpa rasa takut dan gentar
Dan akhirnya kini...
Kita tau mana yang benar  dan salah..

Selamat pagi sayang...
Kau tidak lagi bersamaku pada hari ini
Namun aku tidak sunyi...
Setiap hari pesananmu ku ingat
Bahawa aku tidak kesaorangan....

Sunday, 4 November 2012

Salam......freeeennnnnn....

Salam beb,
lama sungguh aku x update blog aku nih, jgn kata nak update , nak login pun aku terkial kial....almost a year aku x bukak pun. Dunia baru...kerja sendiri dan kewangan yang tehad bukan lah benda yg kita suka sgt nak lalui....mana nak bayar bill, mana nak bayar utang, credit kad, rumah, keter dan belanja anak anak lagi.

citer yang tak da kesudahan pun...selagi idup,selagi tu ler kena buat..menda yang musti kita lakukan ....Anytime dari skang, aku pun nak branak, anak ke empat, bertambah lagiler belanja umah aku...kalo ikut hukum dah layak terima bantuan Zakat atau BR1M, hahahaha....

DR kata nak bagi sorat on tueday ni, nak kena refer hospital, sebab mmg aku kena bersalin operate...x kisahlah janji sumer selamat , pasni mungkin nak kena IKAT kata org, so apa yg dapat adalah kurnia yang terindah beb.....

Semua dah ready ...insyaallah, dulukan mana yg sepatutnya....yg lelain akan menyusul ler....

Semoga kita semua akan beroleh keberkatan dan keredhaan darinya....aku stop kat sini sebagai permulaan, dah lama x berblogger, rasa karat pulak  otak ni...cukuplah untuk hari ni dulu....byeeeeee

Tuesday, 13 December 2011



Im Admitted????!!!!!! Oh no!!!!

Im sick!! 2 minggu aku hanya minum air....kurus ????....tak leh ckp lah, ukur lilit lutut aku ni dah kurang 3 inci ...keting aku ni dah nampak tulang....jari jemari aku ni dah tinggal kulit and tulang....hanya itu part yang boleh dikatakan kurus...wellll.....badan gebush cam aku ni takat 2 minggu tak nampak apalah....mmg  dah ada bau bau bacang dengan unta...... bangsa simpan makanan setahun dalam perut....wakakakakak....

Ok secara rumusannya...aku SAKIT!!yup! aku demam mencecah 39 dahjah celcius... tekak aku putih dengan infection aku tak boleh menelan , sekali pun air masak....ceh!!

Hidup tanpa makanan bukan lah sesuatu yang menyeronokkan, aku rela berlari sampai vietnam dengan berkain batik atau terjun ke landasan LRT yang belum siap  dari hidup gelandangan tanpa makanan... aku pernah menampar sampai tercabut anak telinga kucing siam, jiran aku hanya semata mata dia curi ikan goreng senangin aku....sapa suruh dia curi....kan dah pekak seumur hidup....:p

Ok berbalik cerita aku sakit....dalam demam demam manja dan hujan lebat ....aku naik moto ke SDMC, aku tak kira...aku dah nekad...aku sampai sdmc terus masuk ER, rupanya demam aku mencecah 40darjah celcius...tapi aku masih cool, mungkin sebab badan aku lenjun hujan kat luar....tangan aku dicucuk jarum , kononnya nak masuk air....dan antibiotik...hmmmm.... buat lah ...janji aku dapat makan....heheheh

selama 4 hari aku holiday in SDMC, 8 botol air aku masuk, dua dua tangan aku dicucuk ubat, sakitnya ya amat...hanya Allah jer yang tahu.....aku dah terdiam masa cucukkan yang terkhir, aku dah tak sanggup lagi, tangan aku dah bengkak, semua kulit aku dah merah....lepas tukar ke tangan kanan, sakit dah agak kurang,so aku pun dah cabut air yang bergantung dari hari pertama lagi, so aku almost bebassssss....

First...makanan aku selepas 2 minggu....aku makan Lontong di kedai" Bawang Merah" depan SDMC, amekawwwww....aku hirup gila gila...sedapnya sampai ke tulang, belum cabut lagi jarum ubat , aku dah bantai mentekedarah yang gila baban.....hahahhaha....nama pun SUE....hehehehe

Aku balik dengan heavennya macam tak makan 10 hari....kakak kantin tu bagi aku bubur nasi yang sungguh tak sedap...wekkkkk..... tapi ada aku kesah...... 2 biji kuih lapis, kuih seri muka. lontong, ubi kayu cicah kelapa, aku dah telan....ada kesah dengan bubur nasi....wakakakkakaka

so malam tu aku tidor dengan lena....mimpi pun best best......tak da lagi mimpi ngeri DR nak cabut semua anak tekak aku....hmmm.....aku dah sihat skanggggggggggg.....

Friday, 18 November 2011

Kotak, movers & new office




KOTAK!

aku pun tak tau lah siapa yang gelarkan kertas keras bersegi segi ini dengan pangilan kotak....:p
SUNGGUH!!!! aku sanggup menampar muka dia dengan menda ni kalau aku jumpa...cis !cis!

Bukan apa...aku dah 2 bulan bengang dengan makhluk buatan yang satu ni, menyampah betul aku, menyusahkan, benci sungguh aku, padahal apa dosa dia kat aku pun aku tak tau, tak da, pasai dia bukan benda bernyawa.....tapi sebagai manusia biasa, yang makan mee sup telo pecah dalam dan neskepe ais, menda ni cukup meledakkan lava dalam otak aku, sehingga aku jadi manusia separuh mada dan sesuku sengal.

Kenapa???... sebab aku nak pindah opis... nak pindah randah, berbungkus bangkas ni bukanlah acara favoret aku, sebab a lot of menda nak di kaji...bermula dari tisu jamban...sampailah ke kerusi monogram director...sapa nak supply, pasang, install bukak, campak dan buang.....ishhh!!! boleh buasir 44 hari kalo di pikirkan....

Pas tu nak pikir pasal movers....aku tak paham lah manager aku ni, semua benda tak suka,semua benda nak tahu  lori besar mana?, berapa kotak leh masuk?berapa laju boleh jalan?berapa trip leh bawak?berapa hari mau pindah?berapa tahan itu kotak?berapa kotak boleh muat satu lemari,berapa?berapa dan berapa......kotak kotak kotak....adoiiiiii!!! kalau lah aku keje pindah randah, kalau lah aku keje kilang kotak, sure dia orang pertama yang makan kotak aku....siallll~~~

Pasai kotak lagi....
Adalah sekor cina bukit yang lonjong ni, sejak hari pertama kluar email, dia dah tanya kotak....aku dah xplain memacam, tapi bangsa tak paham kan, letih aku xplain, Masih bangang, masih sebal....aku dah kata....tunggu email...tunggu email....tunggu email......asal nampak muka aku ...kotak bila sampai......asal nampak muka aku ....tanya kotak....depan toilet...kotak? ...tgh makan...kotak?...nampak aku tgh atas moto nak paking....kotak?...Gampang sungguh lar...nyampah aku....aku dah kata TUNGGU EMAIL....!!!bangang...bodoh pailang!!!

Semalam aku tgh nak g lunch, nampak aku dia tanya...Kotak bila sampai???...aku yang rasa cam nak baling kasut...aku ckp lah.. kalau tak jumaat, senin adalah. tapi kalau sampai pun bukan kita dapat dulu....dept lain dapat dulu.

ooo ok...." aku igt dia paham, yer lah taraf exec takkan tak paham....

tetiba pagi aku baru bancuh neskepe...bos aku tanya " u ada bagitau sesiapa ker, kotak sampai hari ni"...aku ckp adalah...budak w ni...

"ooo...dia 8.30 dah call saya tanya kotak...dia kata suhana ckp jumaat sampai....., next time jgn bgtau org lagi ya, sebab semua tunggu"

CILAKAK!!! GAMPANG!!! apa bangang biul nyer budak W ni, aku dah ckp terang terang dah, kalo tak jumaat senin , itu pun bukan kita dapat dulu....yang pagi pagi jumaat kol dah tanya ni pasai apa bodoh sangat.....mana punya bukit lah cina ni datang, aku rasa cam nak masukkan jer hantu cina ni dalam kotak, dan campak dari tingkat 19, serius aku marah dengan dia....marah dengan kobodohan dia yang maha super...

tadi dia sengeh sengeh tepi aku....amoi dah pukul 11.30 lah...aku cakpa kenapa...
" kotak blom sampai ker....
aku ni dengan kembang kempis idung..........mak aku tak ajar kurrang hajar....

tapi terlepas jugak dari mulut aku yang berlipstik channel ni.....

"KOTAK TAK DA, PLASTIK SAMPAH BANYAK...U BUNGKUS JER BARANG U PAKAI PLASTIK SAMPAH......" kataku dengan bersahaja....

bos aku juling juling biji mata dengar aku ckp camtu...ahhh ada aku kesah..........

Monday, 31 October 2011

Dinner ....dinner....diner.........


At last...masa dinner telah tiba, masa ni lah semua nak melaram, termasuk yang tak sedar dirik macam aku..hehehehe...kul 4 ptg dah ready to make over, aku cakap tak cantik macam siti nurhaliza dapat cam siti fairuz pun jadilah...hehehehe.....so di ARN mekap artis aku pun memulakan cerita muka buku nya.....make up aku mmg tebal ber inci inci...janji pueh hati...dapat lak lense purple, makeup purple, esedo purple, lipstik, tudung NSK dan Tudung "LIJAH n co", kasut RoZana pvt Ltd, dan jugak bulu mata moroccan....perghhh, pendek kata kalo lalu kat pasar rawang , confirm boleh jual....

Aku...biasalah, standard consep 3R,  recyle, rembat, and rematch... Recyle - baju aku lar, tak payah nak cari butik butik, apa yang ada jer, REMBAT- hehehehe...ni yang paling banyak- tudung, kasut semua aku rembat dari org, hehehhe....tak yang beli beli, membazir, hahahaha.....Rematch- apa yang ada aku match kan jer lah, klip rerama tu pun aku buat lagi 15 minit nak pergi , janji nampak anggun, risau jer takut rerama aku jatuh meraban ke mana...hehehehhehehe...

kesimpulannya...diner aku best lah, makan best , org semeja ngan aku pun best....semua baru jumpa, baru  kenal, Lucky draw aku ...hmmm x do lah nampaknya...aku hanya mampu termenung tgk Ipad2 aku di sambar org, sambil tersenyum amik atas pentas...cisss bedebah....

Tapi satu pengalaman yang baru bila tgk dinner dengan serve beer and wine.. pas tu yang melayu semua pakat berkemban menampakkan lurah lurah...yang jantan semua pakat togok air setan...bila dah mabuk, semua jalan cam kena sembelih, hahahha....perlukah aku gelak...Astaghfirullahhalazim..."ala kak sekali sekala"...what the hell... aku jawab "yer lah kan...mati pun sekali sekala"....hehehehhe....

Secara syahdunya, aku masih teringat diner 2 kat comp lama aku, walau tak da arak berkodi kodi, tapi masih hapenning, masih ok, masih best.... kengkawan aku, dah semua bos bos aku....Arhhh! wat igt semua tu kan, dorang pun bukan igt kat aku.....

So...berbalik pada citer diner, artis jemputan is Pua Chu Kang... mmg kelassssss, suara dia nyanyi, lawak dia, semua ok, gila babas punya best... exspecially bila dia nyanyi "when you say nothing at all"....huh! no wonder rosie sayang gla kat dia...hehehehhe

ok lah....tak da per nak citer pasal diner, lauk pauk dia sama jer, chinese food, ikan patin stim dia sedap, udang rimau dia mmg ngam....semua best ...yang tak best ipad 2 aku terlepas kat tgn org lain....My number 0191...cis!cis!cis!.....

c u next year ...byeeee...... 

Thursday, 27 October 2011

First Step to Be the Another....

 
Semua manusia
dalam dunia ini selalu mengharapkan impian mereka menjadi kenyataan..termasuklah
aku, tidak ada yang selalu mengimpikan akan melalui kepayahan..tapi guess
what??? itu lah yang selalu terjadi...walau tidak seberat mana...kepayahan hidup
memalui saat tanpa mereka adalah yang paling sukar....secara jujurnya...memang
sangat rindukan
mereka....

30 tahun dahulu, aku mengimpikan untuk masuk kedalam dunia mereka, setiap tahun aku melihat nama nya dia kad hari raya yang dikirim oleh pakcik ku...sejak itu hanya itu sajalah cita
cita anak kecil untuk berada di bawah naungan nya...7/2/1997pertama kali aku
menjejakkan kaki ke dalam bangunan itu ketika berumur 19 tahun, aku disambut
dengan receptionist yg tak berapa mesra...hmmm...aku pun tak tahu, macam mana
dia boleh kerja di situ...pakai jubah, boot hitam , bertudung tapi tak
sedikitpun meleparkan senyuman, hmmm....entahlah...harap harap semua nya
berjalan dengan baik...

Aku tanpa pengalaman, zero...tapi mungkin kabel besar...cewahhh....aku dapat kerja kat kampeni oren tu dengan gaji permulaan RM 600...alhamdulilah....karaokelah tu kan...duduk ngan abang di
KL, rumah kedai...depan ajinomoto....hehehehe

Tapi bukan lah satu permulaan kerja yang menyeronokkan....hari hari makan maki hamun orang, tapi lelama ..kalo tak kena maki macam tak keje lak....paling best...Bos aku masa tu Abg N..." sue
hari ni aku maki hang...esok hang maki orang pulak..." betul ker??? masa tu 
hishhh!!! takkan aku nak maki orang...bodo...kayu...tuli....hmmmm...tak lah kot
sampai camtu...

Makin lama makin aku sesuwei kat  situ..jumpa semua kawan kawan baru, yer lah , org baru ...masa ni lah dorang nak buli aku...heheheh...masa berlalu dengan pantas...diam tak diam dah bertahun
tahun...dari hari pertama di kampeni oren tu rasa cam nak lompat balik Slim
River...tapi rerupernyer dah 8 tahun kat sana...hinggalah suatu hari dengar dengar kompeni oren akan merge ngan kampeni biru...dengor citer besor jugak lah kampeni biru tu...yer ker???? asal ada kerja kan...layans jer lah...aku dah kengkawan berpindah secara pakej kee level 8....melangakah
kaki...again...semua tgk aku cam nak terkam...tapi ada sorang minah comel
ni...saiz ala ala aku jugak...sangat cute dan baik hati...Jaja...dia hulurkan
salam dan aku duduk seblah dia...eceh ...cam sekulah pulak kan... aku masih buat
kerja kampeni oren...so tak lah terasa sangat...masa tu pulak...aku pegnen Iman,
my only daughter...satu perjalanan hidup yang panjang...aku menjadi diri sendiri
di sana...tempat aku bermanja dengan mereka, sakit, senang, susah...yang belajar
menjadi tabah...jadi diri aku...hidup dalam dunia aku sendiri...

Tapi......adat dunia , tidak
sentiasa kita diatas...masa terlalu panjang untuk merasa bahagia... tahun 2008
adalah tahun paling sial dalam hidup aku...kenapa??? aku tak tahu....sampai hari
ini aku tak tahu...sungguh...aku harap sangat mereka beritahu aku kenapa...aku
nak tanya Pn J, aku nak tanya KO...kenapa...setiap hari ada jer cerita pasal
aku...setiap hari aku nak di transfer dari satu dept ker satu depat...nak buat
keje dari umah lah, sembang sikit punya gah...boringgg!!!dari situ aku dah mula
hilang respek kat superior aku...no more...jumpa lah aku kat SANA nanti.....aku
dapat rasakan benci sungguh dorang kat aku...bermuka muka...depan ckp lain,
belakang ckp lain...masa aku kuar dari opis M, dengan perut yang besar...aku
angkat sendiri pc aku...aku nekad...aku takkan dtg lagi dalam dept
tu....

aku masulam dept baru
...alhamdulilah...semua ok, bos dia lagi ok...aku tahu mereka kawan
baik...aku tahu cerita aku musti sampai kat bos baru aku ni, tapi tak
perlah...bagi aku peluang sampi aku bersalin kan Adam, aku akan pergi...kalu itu
yang terbaik.....18/03/2009 penamat derita aku... aku tenang disini. Tapi semua
pandang serong kat aku...hmmm...AKU DIBUANG!!!...hehehe...thats what their say
about me...alhamdulilah....dalam istilah saintifiknya...memang pun kan...and to
him my x bos! ko tunggu lah nasib ko esok...akan sampai jugak...now god pay by
cash der...ops! TAK BAIK KANNNN.....hehehehe
'To En A,
thanks a lot, sepanjang aku keje ngan dia...he never treat me like hell...banyak
soh aku bangun dari kegagalan aku...tapi aku dah tak da semangat..he try to
advise me, guide me, and ask me to learn sometin new...but bos, i failed...sorry
i cannot wake up anymore.....setiap hari aku dok pikir aku dah gagal, aku dah
hilang semangat, aku tahu ini bukan diri aku yang dulu... tapi aku benci tgk
muka muka mereka berpura pura depan aku...dan semua ayat ayat mereka seolah olah
berlegar dalam kepala aku...apa salah aku kat mereka...hmmm Allah know...mungkin
aku lupa...
So plan to quit!...aku tak nak menyusah kan bos aku lagi,
aku tak nak susahkan all my colleague lagi......kalau ini yang
terakhir...biarlah berakhir kat sini... so time its over now...kali terakhir aky
touch card aku pada 28/02/2011...almost 14 tahun....alhamdulilah...aku jadi
manusia kat sini...aku graduate dari sebuah syarikat maintenance &
engineering yang gah di malaysia...dia sana aku tinggalkan keluarga aku...kakak
2 aku, adik2 aku....abang2 aku.....adik beradik aku......aku tingalkan semuanya
.....................................(cry.....
Kenapa
aku pergi??? kenapa aku tak mintak tranfer???? dept lain??? comp lain???? bos
lain??????.......duit ker???? byk ker????....sialll...semua tu bermian dalam
hati aku.....transfer?...untuk apa...kalau HR dah kata aku tak bagus ...... aku
tak perform...selama ni aku perform ker? aku tgk PMS aku sama jer...tak naik
pangkat pun...14 tahun tak jadi exec pun aku....kenapa baru skang ckp aku tak
perform...depat lain....hmmm sama jer.....semua come to HR jugak....nak lari
mana.....depat lain....dept aku dah cukup bagus dah....semua dah ok....wat per
aku nak g dept lain.....duit???... stakat duit yg aku dapat...tak kaya
pun....bukan itu sebab
utama....
sebab
utama ialah...aku nak berlaku adil dalam hidup aku...kalau 2 tahun aku tak boleh
bangkit dari kegagalan...aku tak nak susahkan bos aku lagi....aku tak nak dia
rasa kecewa dengan aku, aku tak nak susahkan colleague aku lagi....sekalipun aku
sayang kan kehidupan aku kat sana....tapi masa depan aku terletak di tangan aku
.....2 tahun aku aku dah cuba, bukan 2 minggu, bukan 2 bulan... setiap hari aku
rasa aku
gagal....
My
birthday....23/12/2010, Aku jumpa ngan kawan lama aku... dia nampak dan dengar
masalah aku... dia kata aku tak boleh kat sana lagi....selagi aku di sana, aku
bagaikan dalam sebuah rumah...walaupun rumah aku bertingkat tingkat...tapi tetap
dalam sebuah rumah...jadi itulah hidup aku....aku kena kluar dan cari
perubahan......hmmm...ada
betulnya.....
So...i
move here....Red Giant Comp.....aku datang interview dengan hanya membawa
2 helai resume. tiada kabel, tiada kroni...kabel aku hanya family aku...Kroni
aku adalah Allah SWT.......hanya 3 benda yg aku sebut di sini....sijil aku, aku
pernah kerja di kampeni oren.......itu saja. TIADA kampeni biru, tiada
vss, tiada yang lain...hanya bos aku skang sahaja yg tahu aku dari mana (atau
mgkin HR sorang dua)....org lain x tahu.....hehehhe....aku tak berminat nak
bagitau....
Aku
nak jadi org baru disini.....no facebook...no ym....jangan ditanya kemana ku
pergi...jangan tanya dari mana aku datang....hahhahahaha.......hanya aku hari
ini......
Hmmmm
aku tak da kawan di sini....aku tak da sesiapa yg aku kenal....aku hanya 3 kali
kluar lunch di luar....selebihnya aku dok tempat aku makan maggie.....aku dah
terlalu lama holiday....biarlah skang masa aku kerja...sekurang2 nya aku lupakan
kerindua
hati.....
Di
sini ...aku banyak berfikir .....Telah Allah tetapkan...semua yg berlaku ada
hikmah yang besar..... bila aku kaji balik, renung dan
selami....


 kalau
semua ni tak berlaku aku takkan ada di sini, kalau aku tak dibuang dari HR, aku
takkan belajar menjadi susah, kalau aku tak masuk dalam IT, aku tak rasa
bersalah...kalau aku masih dikelek dan dimanja...aku tak akan jadi diri
aku....mungkin masa ni aku masih duduk jadi kerani di HR key in cuti orang, atau
mungkin aku masih buat PO seminggu sekali ....dan tunggu keajaiban Allah untuk
naik
pangkat....hahhahahahahahhahahahahhaha........
Untuk
Abg Nizam...thanks for alll you makis....memang betul now its my turn....Puan
Hasniyah....Ur my mentor, smile even thing going worse....Kak Lis , Mdm
Zahana.....kekuatan anda ada bersama saya.....Pn J, thanks sebab sign my
transfer letter from HR...kalau u tak sign...i takkan ada kat sini skarang...and
my Bos Cik Man, Sorry i cannot be like what you want....I try by best , tak
serba tak menjadi....terima kasih kerana sign my exit form ....jasamu
dikenang..... dan untuk semua kawan kawan saya....atau mungkin adik beradik
saya.......semoga Allah memberkati anda semua...dan saya minta maaf dari ujung
rambut sampai ujung kaki.....minta halal makna minum saya sepanjang kita
bersama.......amin...adiosss!!!



Hana

20/04/2011

Damansara

Frens are always forever???

(Just cut from my earlier blog...)

4/5/2011-Wednesday

Semalam aku lunch dengan kawan baru....dia pun nak resign, so , aku pun ajak lah lunch
sama...chinese and upernyer dia pun baru...aik! baru masuk kerje dah nak
blah...hahahaha...aku hingat hanya aku jer yg nak lari terjun tingkap when the
first day i came here...huhuhuhuhu....dia kata dia tak tahan kat sini, soooo
racist, calculated, sombong....dan seangkatan dengan nyer....aku paham sangat
dah....aku ckp lah..."u cina pun tak tahan ker dengan kampeni ni...ramai apa
kawan you..." lain lah aku ni, ada melayu pun cam banyak mulut longkang....dia
just smile..."Cemana u le tahan a Sue"...she ask me again...."cemana aku leh
tahan...."????? " sebab aku melayu maaaaa"....jawapan spontan aku....
hehehehhehe..... huh...kalau lah dia tahu yg aku pun macam dia....hari hari
muntah dalam toilet sebab stress yg tah hapa hapa.....atau mungkin takutkan
seketari charmain yg tua nak mampus....tapi tak ubah macam mistress from
HELL.....hmmmm....dia just a one piece of meat yg duduk dalam satu dept...tak
deal secara menyeluruh , "Secretary" yang secara hukumnya...tipikalnya
secretary  kat "sini" ni adalah tak ubah seperti patung yg perlu di sembah dulu
sebelum mengadap tuhan...itu lah senarionya.....

kalau tak jumpa
sekretary dulu, atau tak deal ngan seketari dulu....kalau tetiba baik terus
cakap ngan bos dulu...huh! kau dah dikira derhaka....kat sini lah boleh
nampak...seketari lebih dari bos....seketari lah yg lebih power dari
bos....hehehehehhe......tu belum kira ngan muka tak mandi...lipstik cam buntut
kera....hmmmm......WTH!!!!


ops! apa aku melalut ni, bukan nak ngomen
pasal seketeri...its about frens baru aku ni....rupernyer...kalau ikut keje cam
babi utan, atau tahanan perang kat dept aku ni.....dia lagi lah...kerjer dia dah
macam asistant osama laden.....itu baru betui stress...24 jam, 7 day..mak
aiiii....thats y dia berenti...anak pun dah tak kenai dia katanya....aku hingat
aku jer yg dikerah keringat...ecehhh...upernyer ada lagi manusia yg dikerah
dengan tulang tulang sampai jadi hanpas....hish!!! kampeni apa aku masuk
ni...jual orang ker apa...penindasan...ini baru betul memperdagangkan
manusia...KITA BAKORRR!!!!!!!

So, thats y she quit!...hmmmm aku renung
dan kaji balik lah....sama jer....aku pun stresss...sebangsat bangsat dia...bos
dia ada jugak belikan makan, ajak makan, bagi duit makan....aku???? Im alone
here...no frens, no one....tapi wat per nak sedih kan.....hidup kita kena
teruskan....tak da manusia yg nak semua ni....kekadang aku pikir gak...dulu
kalau kengkawan aku susah...aku selalu ada dengan dorang....skang????mungkin aku
tak da Blackberry tak leh nak BBM aku...., atau sms skang dah naik RM1, so, agak
mahal kalo nak sms tanpa makna...tunggu raya esok lah kot, masa tu mungkin
murah....atau mungkin skang dah macam macam version software email....dah bagi
email add...tapi tak da sapa yg sudi campak email kat aku...agaknya tak lepas
lah kot...maklumlah lain version....manalah tau...aku ni kan bangang IT, nak
buta sgt tu lah lah...hahahahaha

So, berpisah lah kita sekarang, kekadang
mungkin ada baiknya...sekurang kurangnya kita lebih menghargai waktu tiada...aku
pun tak rasa lah pulak nak windu windu...welllll!!!aku pun sibuk........igt
korang jer ker ada kerja....aku pun ada......so...sibuklah....sibukanlah diri
kamu untuk melindungi ego dalam diri....Insyaalah, kalau kita berjumpa nanti,
jangan ada satu pun garis kedukaan, sebab kita berpisah bukan kerana
sengketa...tapi kerana waktu yg memisahkan.....aku pun tak da nak cerita apa
apa....so , simpalah sms kita untuk raya nanti...hahahahha

hmmm....Tak
mungkin kerana sayang.....hanya kadangkala aku
terkenang.....

Hana
5/5/2011
Damansara

Monday, 24 October 2011

Sittin here day after day thinkin you would come back to me,dreamin night after
night that you still love me,but then i awake an see that your gone an you are
no longer mine.

Thursday, 20 October 2011

A girl asked a boy if she was pretty, he said "No". She asked him if he wanted
to be with her forever, he said "No". Then she asked him if he would cry if she
walked away, he said "No". She had heard enough; she needed to leave.

As she walked away he grabbed her arm and told her to stay. He said "You're
not pretty, you're beautiful. I don`t want to be with you forever, I need to be
with you forever. And I wouldn't cry if you walked away, I would die."


Sukarnya mengusir kenangan, Lebih sukar kiranya kenangan itu adalah satu rutin yang dilalui berzaman lamanya....

Sometimes i miss ALL my frens, BUT do they miss me also???
Sometimes i miss ALL my lifestyle, BUT did my lifestyle can make me a better person....?

Arghh!! im stress out!!!....Semalam i received a call from my x bos from the past. elehhh!! ingat kiter tak hengat suara perasan macho dia tu ker, and we start talking about the past programme we made it. hehehehhe.....gilos, teka teki kenapa koboi letak tangan kat tabik dahi bila nak tgk sometin, ....yer lah, kalo tangan tutup mata mana nampak apa....wakakakkakakakaka.........all the karok crazy gadisku, bla bla bla...Bole chudiya...bole cangana.....sambil tarian india kita persembahkan....cis...cis...cis....so crazy funky that time

Semua kenangan   takkan berlalu lagi...takkan...i dunno where they are...dunno what they do....and dunno adakah dorang still anggap aku kawan lagi....yer lah....im not a good girl, dorang semuanya dah insaf kot, tak layak nak kluar dgn aku yg ala ala bini biniku gangster ini...tak perlah, sekali air bah, sekali pantai berubah, ini kan pula hati manusia....semua manusia boleh berubah, aku juga akui, mula berubah, aku mula rasa kering hati dengan semua ni, penat nak pikir tentang org lain, hanya pikir aku dan diri aku....

Kenapa CUPCAKE???...hmmmm .....sebab hidup kita juga macam cupcake...nampak luar cantik, rasa belum tahu, warna  warni kehidupan, tapi tidak selamanya tahan....ada macam macam jenis krim dan topping, tidak dapat mengaburi rasa kek kalau dia dah expired.....macam hati aku sekarang, ada warna, ada color, ada perisa....tapi dia dah expired, dah tak boleh di makan lagi, dah masam dan beku, hati aku dah berkulat kulat, krim manis dia dah cair, hidup dah tawar......
Tapi kita kena teruskan, bak kata mantan bos aku, untuk meneruskan kelansungan hidup, menghabiskan sisa sisa hidup......hahahahhaha....
cupcakes....cupiies...dah lama tak buat nih.....



Wednesday, 19 October 2011

Im A Sad Teddy....


Sometimes i always wonder...what kind of people im livin with...
Semalam aku pergi lunch wit my colleagues....apa nak makan ek! its juz appear in my mind since kul 10 lagi....im too hungry...wo e le!...ok lah , juz set up in mind aku nak makan nasi koz lapar gila dewa 19 nyer...time cenggini ko bagi aku kepala ketapi pun aku telan. As long, kepala ketapi ada logo Halal from JAKIM. In fact aku dah telan sebundle roti kering dalam pantry, masih tidak dapat menampung tahap kelaparan maha agung yang aku hadapi.
Fine!!!...kisahnya aku lapar!!!
Aku pun laju menghalakan GPS otak aku ke kedai makan, kat area sini nak kedai mkn sedap mmg banyak as long duit ko pun sedap lah, tapi bila mengenangkan duit aku pun tak berapa sedap, aku pilih untuk makan makanan bercitarasa kampong. aku pilih gerai BISMILLAH a.k.a kedai Atuk.
Dengan lafaz Bismillah aku melangkah masuk....Aiseh!!! lauk dah banyak nak abis, aku pun oder ikan bakar talapia & my fren oder ikan cencaru bakar,  Anak  tokey tu seorang manusia yang gemuk hitam dah lah tu buruk pulak ....kalo gemuk tapi lawa cam aku tak perlah....ini dah lah buruk , mulut cam gampang. aku mintak nasi separuh...ye lah dah lapar....aku pun amik lah gulai nangka, paru sepotong sebesar tapak tangan Adam anak aku, dan sayur salad+sambal belacan sesudu.....
yang si buruk gemuk ni membebel bebel, dia tgk nasi aku dok gelak gelak, aku ckp cepat lah...ayat dia mmg sial, celaka ..."sapa makan byk ni, berapa akak nak kira ni, cemana nak caz ni, ikan bakar lagi, anak sapa makan byk byk ni....." bla bla bla...aik..aku heran lah, si gemuk ni pesal...apa yg banyaknya....baru nasi separuh, belum penuh atau tambah, then sayur nangka sesenduk belum sebijik, salad 4  keping, belum sepokok... ikan bakar talapia sekor, belum sekuali...akak ni dah lama aku perasan, asal org beli nasi jer dia mula naik menyampah...asal aku amik lebih jer, mula muka gampang keluar....aku pun tak paham lah si gemuk hitam berbuntut kuali ni....
aku cakap..." kak, kira jer lah, saya makan saya bayar, igt saya tak da duit ker...." kenapa kedai ni tak leh amik byk byk ker...." kata aku. Aku ni pakai lah diajar oleh mak pak aku supaya jgn terlalu kurengggggg ajorrrr...takat nak menegakkan benang basah tak per...tapi untuk menjatuhkan maruah org sampai selak kain tu ....mungkin aku tak sanggup...YUP! i used to be kureng ajar type...but , i think i never put the rude as a must to all people. come on lah, aku pun pernah berniaga, setakat kedai kecik besar jamban nak kutuk kutuk orang , pastu mcm lah aku ni gemuk dan makan banyak....eh haloooo....aku bukan makan ayam masak merah, kari kambing, lembu masak lemak, rendang, sial!
aku mula nak hilang sabar, mula nak membaling nasi kat muka, tapi come on lah...takkan pasal nasi 7 hengget aku nak menjatuhkan water face aku.......di khalayak rameiiii...oh tidak...never....uselesssss.....
aku ckp camnilah kak....aku tak datang dah kedai akak.....swear to GOD aku tak kan dtg lagi kedai dia.....aku takkan jejak lagi kaki kat kedai sebesar jamban awam itew lagi....no more...nehi...bu yao!!!
So.....itu ker harga yang aku kena bayar untuk org gebu cam aku??? ada kah aku jer manusia yg gemuk di malaysia ni....aku sorang jer ker yg kena cacian mcm ni...dunia sungguh tidak adil....
aku cedeyyyy....

Wednesday, 12 October 2011

Tanya sama POKOK......

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Ku terdiam
Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh
Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada
Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiamTak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Tanya sama pokok......
Semalam si abang tanya aku , ma...Cemana abang nak print lagu?...aku tanya lagu apa abg nak print?....lagu pokok.. Hmmm,.... Meet Uncle Husin...terbaekkk ...tanya sama pokok apa sebab goyang...jawab angin yang goncang...aku pun suka lagu ni...banyak maksud tersendiri..Tak mudah namun tak susah, terserah atas pilihan.....betul tu...hidup ada pilihan...pasti ada pilihan... bukan senang tapi tidak lah teruk sangat... so ...

Tadi aku baru contact kawan lama...merdu suara masih macam dulu, masalah yg bertimpa buat hati makin meruntun....cuma lara terkias oleh suara ceria, sebak mengundang duka, kias bahasa mengundang sengsara, Tersentuh hati mula luruh , tanya sama pokok......

"...aku tetap macam dulu sue, tiada yang berubah...." jadi untuk apa kita cerita apa masalah kau Nim, sebab tiada apa yang berubah....Tak mudah namun tak susah , Terserah atas pilihan..........dan kau pilih untuk diam...." tak pa Sue, kau selalu ada untuk aku..."

Mulut ku terkunci di situ....Ya...aku selalu ada untuk org lain...tapi pernah kah org lain di seblah aku waktu aku perlukan dorang?...mana kawan kawan aku yg kononya sehidup semati ngan aku...mana kawan kawan aku yang kononya akan selalu bersama ngan aku....tapi mungkin aku sibodoh yang tergedik gedik nak call dorang atau nak sms dorang.....dorang????? ada pernah nak tanya hal aku.....hahhahahahahha......tak perlah kalau dorang tak nak cll aku lagi, tapi...kalau aku dah tak da nanti tolong bacakan aku yasin ya.......dengan ikhlas....jangan nangis2, walaupun aku pernah menangis ngan korang waktu korang ditimpa masalah, kita pernah sama sama menangis, tapi jgn menangis kalo aku dah tak da....sebab aku tak leh nangis ngan korang lagi.... hehehhe!!!
Nim, Kali ini aku minta maaf,aku tak berani lagi berjanji...aku takut kalau aku sendiri tak dapat nak menemani diri org lain lagi, sebab aku melaluinya seorang diri...tanpa mereka yang kononnya akan terus bersama aku....maklumlah...aku tak da blackberry...

Thursday, 6 October 2011

Dinner ....Dress......and Budget....

Pernah tak korang terfikir untuk berjalan di Red Carpet hanya dengan bersepender dan ber bra.....HUH!!! ikutkan hati aku yang sengal ni ....harus aku buat !!! Sebab aku sangat tidak perpuas hati dengan fesyen fesyen sekarang yang sangat berdiskriminasi terhadap manusia yg berbadan besar macam aku......(erk!! besar sgt ker aku?????!!!!)
Aku......habis semua kedai aku redah di jalan TAR, diulangi SEMUA.....sekali lagi ....S E M U A.....tapi payah nya nak cari saiz dan yang penting paten yg aku berkenan...antara gerai gerai terakhir aku sambil patah kaki aku hanya mampu ckp.."kak saya ada RM500 hengget, apa yg ada saiz saya..." "maaf kak, akak g tempah jer lah......" sial jer...hahahahahha...
Sebenarnya aku bukan lah kebulur sgt sampai tak da baju, ada...bukan lah langsung tak da...ada...tapi agak agaklah kalo aku nak bayar memahai hanya untuk beli baju cam makcik nak g masjid, atau cam mak aku nak g pasor...come on lah der!!!...kualiti hampeh, design hancur....dah lah tu sampai 2-3 rat...humang aihhh...sekali dua pakai dah tetas, jenis kain bangsat...tapi harga cam aku beli kat Gold coast tuuuu.....
HMMMM...x per lah...bukan laki aku tak pernah beli baju cantik cantik, ratus ratus, riban tu belum lah lagi...lagipun kalo mati kain kapan jugak...tak da makna baju salvatore feragamo yang balut aku pun...tapi aku sedey lah, punyalah beratus pesen dizainer berlambak ket mesia ni, apa dorang tak leh cipta baju untuk org badan besar ker, apa mak dorang semua kurus ker, adik , kakak dorang semua budget body model ker.....sial!sial!sial...
Kalau ada kat internet pun, harga makkk aihhhh.....cam beli baju khawin kat KLCC, melampau ...macam kat mesia ni tak da nagoya,kamdar, agak agak lah ...buat lah middle range price untuk org golongan pertengahan cam aku ni.....adoyaiiii...mesia mesia...aku cam nak jer propose kat NAJIB supaya menyeru..semua pesen dizainer kat mesia ni jgn lah memilih sangat...mentang mentang ko ada nama ,semua nak mahal mahal...abis untuk golongan cam aku ni, asik pakai design indonnnnn jer lah....sebab aku rasa kebanyakan jubah, kaftan atau seangkatan dengan nya semua nya dari indon...
dah lah jual kat jalan TAR tu semua nya indon...aku ni pendatang ker....dorang yg pendatang...konpius lah aku....
HMMM....so berbalik lah pada maksud asal aku tadi...sanggupkah anda berjalan di kapet merah hanya dengan berbaju dalam..???? hihihihihihihi....aku rasa tak lah sampai camtu tema aku tahun ni Fesyen Runaway...apa kejadah plak pesen berlari lak ni...aku pakai track suit ngan kasut sukan jer lah camtu...
ok ler kot yer,,,hehehehehhe
Hanna
~~Todays dream...Tomorrow realiti~~~

Wednesday, 14 September 2011

I Am a BIG TEDDY BEAR

Shen Ma??


Am I?


Mungkin kot, im a big teddy bear yang jadi bahan umpatan orang dan bahan ketawa, im a big bear yang digelar gangster, samseng, queen control dan semua bahan umpatan lagi... Terkadang ia hanyalah gurauan, tapi lama kelamaan aku rasa sungguh terasa dan malu... sian Abi, jadi bahan ketawa kengkawan dia, apa salah aku pun aku tak tahu, dorang tanpa henti henti mengutuk. Sial...Hanya kerana aku gemuk ker? tapi aku dah mcm ni, apa bini dorang lawa sangat ker? sebab makan ubat kurus dah cantik, habis aku yg gemuk ni fail lah...bahasa cam gampang. kekadang kenapa mulut aku camni, pasal dorang jugak...aku makan dorang kata patutlah gemuk, kalo tak makan ...kata aku sebuk nak diet...semua tak kena ...semua salah....babi tul...mana mulut aku tak balas...bila balas jadi bahan sorakkan...bila balas laki aku jugak yg kena bahasa...bini cam gangster...bini samseng, ...sial!
Secara umumlah...aku nak diet ker...aku nak makan ker...aku nak gemuk ker...aku nak kurus ker...apa masalah dorang???? aku mintak duit dorang ker??? aku makan makanan dorang ker???? aku tak paham...walhal beras sebutir pun aku tak pernah mintak kat dorang....apa punya gampang lah korang....apa yg korang SEBOK????
Aku ni QUEEN CONTROL...??? WHAT THE HELL... aku tak pernah sibuk pun kalo laki aku nak kemana, lepak ngan dorang sampai 4-5 pagi , aku tak pernah kecoh suruh balik, aku tak pernah maki dia kalo lambat balik, atau tak balik, aku tak pernah kisah....aku kontrol lagi ker?????...aik!...korang yang takut bini, mengelek bini siang malam...apsal aku plak kena label????...
Sudah lah...aku dah penat..aku tau aku tak cantik, aku bukan bidadari dari kayangan yg perasan akan jadi siti nurhaliza, aku bukan perfect macam bini bini korang yg cantik macam ayam serama, mulut merah cam buntut kera...aku takkan timbul di mana mana lagi, aku takkan ada di mana mana rumah terbuka, tertutup atau kenduri kendara...aku dah menyampah, aku dah benci, aku dah meluat...
Betul ker???
kenapa pulak...selama ni aku mati ker kalau duduk dlm umah...aku akan meraung raung cam org kena polong ker kalo tak tgk muka korang...? heh! ada aku kesah...??? tapi bukan sebab tu aku meghilang, aku tak kesah kalo korang nak kutuk aku apa pun, kutuklah...aku dah lali, dari kecik aku kena kutuk, aku dah tak heran, tapi aku tak nak korang bertambah tambah dosa, dah lah dengan org lain pun korang tak mintak maaf, takkan dengan aku pun korang nak tambah dosa lagi, kutuk aku sambil kopiah atas kepala pun tak kering lagi kena air sembahyang......dan aku nak bagitau , selagi hati aku sakit aku takkan maafkan korang sampai mati...pepehal kita jumpa jer kat akhirat!

Tuesday, 13 September 2011

A grey bear with a blue nose.


A great stories from somewhere....

6.12.2008
The oldest smallest house you can imagine was about to be knocked down.  All the things that once made the house nice and cosy had been thrown outside and piled up in the front garden, from the soft springy bed the owners slept in, to the old wooden floorboards they used to walk on… and even, surely by some mistake, a little brown teddy bear.
He was trapped amongst all the other unwanted things, and couldn’t move. Then one day… a very, very cold day, something fell from the sky,… a little snowflake. It landed on the teddy bear’s little nose and was then followed by many more. He began to get very cold, very cold indeed. More and more snow fell, heavier and heavier. The little bear was now so cold that his nose started turning blue… so cold that his brown fur started turning grey. He was cold, unloved and all alone in the world and felt very, very sad.
Winter finally passed and the weather got warmer. One beautiful spring day, a little girl was playing near the old house, when she spotted the grey bear in the pile of unwanted things. He was like no other bear she had ever seen, and she pulled him out from where he was trapped. She dusted him down and lifted him high in the sky to look at him.
˝A grey teddy bear… with a blue nose?˝ she thought, ˝How strange!˝ The teddy bear wanted to cry. He thought she didn’t like him and would throw him back with the other unwanted things. ˝But he’s lovely!˝ she continued, and she fell completely in love with him. She ran home as fast as her little legs would carry her, to see if her grandma could patch him up, as a lot of his stuffing had fallen out, and he was very much in need of repair. She looked on as her grandmother replaced his stuffing and patched up his holes. His stitches had started showing where the fur had worn away, but the little girl thought he looked perfect.
It was all cosy and warm in the little girl’s house and the bear now felt cosy and warm in his heart. However, his nose was still blue and his fur was still grey, and they would never return to brown. He was unique amongst teddy bears. The little girl gave him a great big hug. She loved him more than anything else in the world… her little, grey, blue nosed teddy

Ketika aku menemui seseorang yang keunikan sejalan denganku, aku bergabung dengannya dan jatuh kedalam suatu keanehan yang mungkin dinamakan cinta...

Aku tidak tahu perasaan apa yang ada padaku disaat ini, aku hanya ingin menikmatinya, tapi mungkin ini bukan saat yang tepat untuk itu semua..

"jika bukan takdirku untuk bersama denganmu dalam kehidupan ini, izikan aku untuk selalu merindukan tatapanmu disaat-saat sunyi dan saat saat terjaga,Biarkan perasaan sedih yang merasuk tiba tiba ini untuk tidak melupakan mu sedetikpun, Saat aku terjaga izinkan aku untuk bisa melihatmu dalam waktu waktu yang panjang. Aku berharap namayang ada padaku tidak akan hilang dalam perjalanan waktu...

Bila saatnya tiba aku ingin melihat senyum kebahagiaan dalam wajahmu. Dan waktu waktu aku terjaga aku ingin selalu merasakan bahawa kau salah satu yang terbaik buatku..."



Hal yang paling menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu dengan seseorang yang sangat bererti bagimu..dan mendapati pada akhirnya bahwa tidak demikian adanya dan kamu harus melepaskannya...

Have you ever....?

Jika merinduimu itu satu keindahan.....aku pilih derita...!

Pernahkah kamu...? have you ever...?
Mencintai seseorang, meskipun kamu tahu dia tidak sendiri lagi, dan meski kamu tahu cintamu mungkin tak berbalas, tapi kamu tetap bisa mencintainya...

Pernahkah kamu merasakanm bahawa kamu sanggup melakukan apa saja demi seseorang yang kamu cintai, meski kamu tahu ia takkan pernah peduli atau pun peduli dan mengerti, tapi ia tetap akan pergi...

Pernahkan kamu merasakan betapa hebatnya cinta , tersenyum kala terluka , menangis kala gembira , bersedih kala bersama dan kita tertawa kala berpisah...

Aku pernah....
Aku pernah tersenyum meski ku terluka, kerna aku yakin tuhan tidak menjadikan dia untukku,
Aku pernah menangis kala bahagia,
Karena aku takut kebahagiaan cinta ini akan sirna begitu saja
Aku pernah bersedih kala bersamanya,
Karena ku takut aku akan kehilangan dia suatu saat nanti..
dan..
Aku pernah tertawa saat berpisah dengannya, kerana sekali lagi cinta tahus memiliki dan Tuhan telah pasti menyiapkan cinta yang lain untukku...
Kerana aku tahu...
Dunia bukan semata milik orang bercinta
hidup bukan semata berlagu kecewa...

Aku tetap bisa mencintainya, meski is tidak dapat kurengkuh
dalam pelukanku, kerana memang cinta ada dalam jiwa, dan bukan dalam raga....

~~todays dream is tomorrows reality.....

Monday, 12 September 2011

Aku , Kawan dan Kenangan...

Kawan -kawan...
Dulu masa alam persekolahan
Kita sering membicarakan tentang pasangan
Kata mu aku mahu yang tampan...
Katamu lagi aku mahu yang hartawan
Kata yang lain...ah! bagi aku biarlah yang cukup makan....
kawan-kawan...
Kita sering bercerita tentang perasaan
ada yang kata...sabarlah menghadapi segala dugaan..
kata mu pula...itu semua urusan tuhan
dan kata mereka ..kalau tak suba...hmm..boleh jalan...
Kawan -Kawan,
Dikala keputusan peperiksaan di tangan
kita menangis berpelukkan
rupanya itu kala terakhir kita dipertemukan
esok tiba... mentari menyinari...dan kita mengubah haluan...
Kawan Kawan..
Hari ini aku sedar tentang apa yang pernah kita bualkan...
tentang pasangan dan perasaan..
tentang sayang dan perpisahan...
tentang sanjungan dan perhinaan...
Kawan kawan....
hari ini aku menyesali dengan sebuah pertemuan
yang pasti berakhir dengan perpisahan
becok mulut kita ketika itu seolah mempermainkan kenyataan...
Dan hari ini giliran aku menerima hukuman..
kawan kawan,
kalau lah dunia ini mampu aku putarkan
aku ingin kembali pada kenangan
kerana memikirkan masa depan
aku jadi hilang keyakinan...
kawan kawan...
Kelmarin aku melintasi tempat kita bermain
tempat kita berkongsi cerita kesedihan..
hampir roboh ditelan usia sezaman..
Ahh! semakin jauh kenangan kita tinggalkan...
Thursday,June 05,2003

Pesanan Buat kali terakhir...

20 March 2003
We've been thru dis 4 quite sometimes,tryin' 2 ease each others pain. but lovers always come n go, no one really sure why it has to be that way so its best to just walk away. Then i realize, if we'd take the time to lay it on the line so i'd rest my head just knowing you are mine, all mine...
So please be with me coz i just cant carry the world on my aching shoulder. Thanks for all ur kindness coz at one point in my life i used to say all my love is hate. 

Friday, 9 September 2011

satu lagi karya Muaz hadi yg bisa buat aku termenung....hehehehhe
Kamu.. boleh aku bertanya?
Adakah kamu tidak pernah terfikir tentang aku? Apakah kamu tidak pernah terlintas akan nama ku, senyuman ku, kasih sayang ku di mainan jalanan hari-hari mu? Tiadakah sekelumit kenangan manis antara kita dahulu yang bisa membuat kamu tersenyum?
Kamu.. boleh aku bercerita?
Aku rindu kamu, sentiasa ingat kamu.. Kadang tikanya ada yang berlalu melintasiku memakai bauan minyak wangi yang dulunya pernah kamu pakai, akan ku toleh dan mengikutinya dalam diam sambil menghidu bau nya di angin dan tanpa sedar air mata jernih ku mengalir.. ingat kan kamu... ingat kan kamu.. rindu sungguh pada kamu..
Kamu.. boleh aku bertanya lagi..?
Kamu bahagia di sana? Kamu gembira di sana? Senyumkah kamu di sana? Tawa kah kamu di alam tanpa ku? Telah ketemu kah selaut bahagia yang kamu cari, seluas angkasa indah yang kamu dambakan? Sejuta ketenangan hati yang kamu impikan?
Kamu.. boleh aku bercerita lagi?
Aku rindu kamu, sentiasa memandang kamu.. Aku tahu kamu milik orang dan aku terima dengan hati yang suci, ikhlas kerana aku mahu lihat kamu bahagia. Dan laksana itu aku menjauhkan diri membawa kata hiba untuk diri ini. Tiap kali aku memandang bulan purnama yang jauh, itu bagai kamu pada mata jiwa ku.. aku memandang kamu yang bercahaya gembira di sana... Dan maha sesungguhnya aku mahu berada di samping kamu bertawa gembira, bercahaya purnama tapi aku pilih untuk melihat dari jauh demi bahagia kamu, demi gembira kamu bidadari hati ku..
Kamu.. boleh aku bertanya?
Kenapa airmata ku mengalir tika menitipkan kata monolog jiwa ku ini? Sengsara kah aku? Kamu...
- Muaz Hadi -

Surat Untuk Bulan...

Tadi dalam tensen tensen, sempat gak aku cari blogspot yg aku pernah ikuti dulu, kalau tak salah "surat untuk bulan" jugak tajuknya, tapi bukan punya bukak aku terbaca satu poem indah karya Muaz Hadi. sangat cantik, sangat indah dan sangat puitis...tahniah pada penulis tersebut, aku kongsikan bersama disini, harap tak menjadi isu besar..hehehhe
memang benar, kekadang kita nak tahu segalanya tentang orang yg lama tak jumpa, khabar dia,sihat ker, anak berapa, kerja apa, atau apa pun, tapi batas waktu dah ingatan serta keadaan telah memudarkan hati kita. kadang2 kita hanya mampu melihat, tersenyum dan seterusnya hilang dari pandangan....masa telah membutakan hati kita, hari telah memudarkan merah kenangan kita...tapi takdir tetap tersentuh tatkala kita berdepan tanpa suara...Kasih...benarkah aku tiada lansung dihatimu...? Ajarkan aku tentang takdir,sabar dan redha...dan aku akan menerimanya....
Apa khabar bulan..?
lama tidak bersua..
bukan tiada ingatan..
..bahkan selalu sahaja
menyebut dan mengenang
yang jauh di sudut hati

Kamu sihat bulan..?
lama tidak bertanya khabar..
bukan tak sudi tapi menjaga
kadang aku fikir kamu tak suka
kerana kamu kadang tidak membalas tanyaku
lalu ku intai dari jauh
untuk nyata kamu sihat..

Bagaimana hidup kamu bulan..?
lama kamu tidak bercerita..
tapi aku titipkan doa kebahagiaan buat mu
selalu selepas solat ku
tanda ingatan hati buat mu
yang mahu melihat kamu bahagia
kerana bahagia mu bahagia ku jua

Kamu ingat aku bulan..?
.. tak mengapa..
tak perlu kamu jawabnya
kerana memadai bagiku
pancaran sinar..
..di kala kamu mengambang

Aku rindu kamu bulan..
Aku rindu kamu..
Rindu..
-Muaz Hadi-
 

Wednesday, 7 September 2011

Jangan lagi kau teteskan air matamu…
Hanya untuk luka di masa lalu ,
Aku di sini untukmu
Membalut luka memadamkan bara

Semua yang pernah terjadi..
Anggaplah angin yang telah berlalu ,
Seiring musim yang terus berganti ,
Jangan kau bersedih ,
Aku akan selalu menemanimu ,

Seperti apapun dirimu …
Takkan ku biarkan , letih menghampirimu
Dan keresahan membuatmu terpuruk
Yakinlah pada cinta yang kita genggam
Akan mampu membuka sang mentari
Agar terus bersinar ,

Menghangatkan , dan menghadirkan kebahagiaan
Jangan lagi kau resahkan , semua yang pernah terjadi
Biarkan berlalu , terhempas oleh keyakinan
Bahwa hidup akan terus berganti ,
Takkan selamanya kesedihan bersemayam
Pasti akan berganti..
Bila kita berusaha , tuk merubahnya..
Yakinlah…

Aku ada untukmu ...
credit to http://syairpujanggacinta.wordpress.com/2011/05/20/aku-di-sini-untukmu-jangan-kau-bersedih/

Adakah Kau Percaya...?

Jika kau bertanya padaku,

adakah aku rindukan dirimu,

dan aku menjawab,

“aku rindu padamu….”


adakah kau percaya,


Dan jika kau bertanya lagi padaku,

adakah aku rindukan dirimu,

dan aku menjawab,

“lihatlah pantai itu…

tidak pernah ia menghilang,

tetap teguh dan setia pada ombak,

walau kadang rajuk dan hilang pasirnya,

kerna kasar dan ganasnya ombak,

tetap setia tidak kemana,

begitulah rinduku padamu”

adakah kau percaya,


Dan jika kau bertanyakan lagi padaku,

adakah aku rindukan dirimu,

dan aku menjawab,

“cuba tanya pada siang dan malam,

tidak pernah ia melupakan antaranya,

sentiasa merindu hingga akhir dunia,

rindu yang tak pernah jemu,

begitulah rinduku padamu”

adakah kau percaya.

Monday, 5 September 2011

Hari Raya, Open House dan Langsir baru....


Cepat sungguh masa berlalu, Raya pun habis, kalo puasa dulu dan dan mengaku gastrik. hanya kerana keropok lekor yang dah keras dalam freeze kat opis ni. pendek kata kalo makan pun tak tahu, ini keropok lekor atau selipar jamban.ciss...adat puasa yang meruntun hati , tu belum bab maggie pecah telo dalam, ruti canai mamak, mee goreng mamak, sampai mamak tu pun konpius tengok aku...apa tengok tengok ???!!! hehehehehe

Berbalik pada cerita raya...aku..., cam biasa.. tak da lah segah mana, kalo org ada baju baru aku pun adaaaa, org ada kasut baru..aku pun adaaaa, walaupun selipar...aku tetap bersyukur sebab ada....aku ada, ko ada? hehehehe...TAPI......org ada balang kueh baru...aku tak da, org ada langsir baru.....aku takda...org ada kusen baru....aku....tak da...tapi nak wat apa menda tu sumer...yg datang org itu juger...tak da pulak Datin seri Rosmah nak dtg umah aku, jauh sekali Jenifer Lopeh....So tak payah lah aku menda menda tu sumer, habih kuat yg datang, persatuan penduduk...punya seketeri, AJK surau ataupun Kak teh jiran seblah....tak da pulak termaktub dalam hadis aku kena ada menda tu sumer tiap kali raya...TAK WAJIB...

tapi aku tak leh blah lah bila ada segerombolan ni berkunjung secara pukal kerumah aku...Alhamdulilah, tetamu datang, aku hidanglah ayor oren, bukan oren cap singa, sankuik lagi, sekali lagi aku tekankan, umah aku tak da ribena, so mungkin tak da kelassssss.....tu nasib aku bagi ayor oren, kalo aku bagi ayour sirap...mau balik rumah , tido, bagun esok pagi pun tak habih ngumpat pasal aku...hahahhaha....yg aku nak citerkan bukan semua ...ada sorang ni...,aku tak paham apa yg dia tak pueh hati ngan aku........memanglah aku hari tu aku terlebih rajin masak Bihun tomyam, nasi hempap dan juga rendang kerang, beserta kuah kacang hangus aku...sukalah aku nak masak apa,rumah aku, dapor aku...bukan aku pinjam sudip dia pun...lagi lagi dia membebel, kuah kacang kedekut lah, tak sesepesel manalah, rendang masin lah, ayor tawo lah, dah ko datang kul 11 malam, lagi ko kecoh...ikut kan keturunan pendekar harimau jadian aku, nak jer aku baling ngan talam merangkap try oven kuih aku...ringannnnnn jer tangan aku nak tampar muka dia pakai reket badminton... tapi tak per...adat melayu satu hari ko akan kena jugak, bala akan sampai, Tuhan akan balas, kau tunggu....paling cepat depan pintu umah aku jugak, paling lambat esok pagi....busuk busuk seblom maghrib...(kata ku dalam dendam kesumat)...

"langsir ko ni tetiap tahun samaaa jer ...."
"kusen ko ni tak antor dry cleaning ker..."
"pinggan ko ni kenapa tak sama kaler n corak..."
"sudu pelastik jer ker...."
"Kau bila nak kurus..." .....(ayat paling Gampang...")

Sepanjang mlm tu aku kontrol jiwa...cilakak! banzat! hishhhh! mulut longkang, dah lah badan berbau...adoihhh!! aku memang tak leh tahan lah...siap kau!

Ahad tu aku memang supermak, maklumlah bila hubby g keje, aku pun membute dengan sewenang wenangnyer....my baby pun dah lapar gila, my son ,Abang pun dah tarik selimut aku berkali kali, so dengan tahap malas yg maksimum aku pun bangun, mandi dan memang secara rawaknya aku masih mengharap pompuan semalam tu akan ditimpa tangga karan, Astaghfirullahhalazim.....jahatnya pemikiran aku ...hishhh!!!

dalam kul 12.30 tetiba Handphone Nokia aku berbunyik...nama pompuan tu tertera...aik ! pesal lak ni, aku jawab dengan meluat gla,

"Ya kak....(tanpa salam...)"
" ko tolong akak leh tak, peti ais akak rosak, ikan akak semua busuk, rumah akak banjir ngan bau...bla bla bla bla...."
...nak topang peti ais aku....????!!!!!!!!

WHAT THE HEAVEN????!!!!!!....aku dengan terperanjat tapirnya meloncat dari sofa mudah .dot.com aku....HUH!!! ingat aku nak bagi...chulalongkorn....simpang korek idung gajah...mimpilah aku nak bagi...tak hengen aku...wekkkkk!!!

paling best part dia kata..." ko pegi umah akak, tolong amik ikan, ayam akak tu, pas tu tumpang peti ais ko...huh??!! dah lah nak pinjam peti ais aku, aku pulak nak g amik kat umah dia...hek eleh...hukum bangla mana dia ikut ni....

Dalam keserabutan iman aku, sebelum aku maki dia tahap enjin kapal selam, aku dengan sinis ckp, " peti ais saya penuh kak, ais batu ada 5 ringgit dalam tu, ikan terubuk masin ada 2 kotak, ais krim asam masin ada 50 batang, santan kelapa ada 2 kilo, ketam ada 20 ekor, udang ada 8 kilo", kataku dengan tak da dosa...aku letak telepon.

Aku tunggu sampai lepas azan isyak, ada ker tak dia hantar, kalau dia lapar maki, beranilah dia hantar....dengan kembang idung aku tunggu...

lepas tu terus senyap...jangan kata ikan ayam, ikan, plastik pekasam pun aku tak nampak melintas...ada aku kesah....leh jalan lah....

Senin..aku setat keje...hari paling menyampah dalam abad ini, tapi tak per, aku ada kuih raya...lain sikit dari senin sebelumnya...hehehehhe

jemput..... jemput....sila ler...kuih seprit ada, batang buruk ada, beskut mazola ada......hehehehehhehe




Friday, 26 August 2011

Email My Heart - Britney Spears
It's been hours seems like days, since you went away,
And all I do is check the screen to see if you're ok.
You don't answer when I phone, guess you wanna be left alone.
So I'm sending my heart, my soul, and this is what I'll say:
I'm sorry, oh so sorry, can't you give me one more chance to make it all up to you.
E-mail my heart and say our love will never die
and that I know you're out there and I know that you still care.
Email me back and say our love will stay alive.
Forever, Email my heart.
Whoa
I can see you in my mind, coming on the line
And opening this letter that I've sent a hundred times.
Here's a picture of us two, I look so good on you
and can't you please forgive me for the hurt I put you through.
I'm sorry, oh so sorry, can't you give me one more chance to make it all up to (you).
E-mail my heart and say our love will never die
and that I know you're out there and I know that you still care
(I know that you still care...)
Email me back and say our love will stay alive
Forever (Won't ya say, Won't ya say)
Forever, Forever
Email my heart

Jangan Lupa Namaku- Pompa Bensin
Walau aku tidak bersamamu
Jangan engkau lupakan diriku
Walau aku tiada di sisimu
Jangan engkau lupakan namaku
Kerana
Aku mengingati mu
Kerana
Aku men’cintaimu
Andai aku
Bisa bertemumu
Dengan senyum ku tadah syukurku
Andai aku bisa menyentuhmu
Air mata pasti deras gugur
Kerana
Aku merindui mu
Kerana aku sentiasa
Menyintaimu oh sepenuh hati
Walau kamu
Jauh di mataku
Jangan aku hilang dalam kalbu
Saat kamu samar mengingati
Jangan aku terus kau lupakan
Kerana aku
Sentiasa mengingatimu
Kerana aku
Sentiasa menyayangimu oh kekasih hati
Andai aku bisa memelukmu
Pasrah aku tabah diujimu
Andai aku bisa dicintai
Dengan rela menyerahkan hati
Kerana
Aku merindui mu
Hmmm Kerana aku sentiasa menyintaimu

Frens..

Written with a pen
Sealed with a kiss
If you are my fren
Please answer this,
Are we frens or are we not?
you tell me once, but I forgot
So tell me now and tell me true
So I can say, Im here for you
Of all friends I've ever met
Your're the one I wont't forget
and if I die before you do
I'll go to Heaven
and wait for you....

Never...

Never say I love you
If you don't really care.
Never talk about your feelings
If they aren't really there.
Never hold my hand If you're
going to break my heart.
Never say you're going to
If you don't plan to start.
Never look into my eyes
If you telling me a lie.
Never say hello
If you think youll say goodbye.
Never say thet i'm THE ONE
If you dream of more than me
Never lock up my heart
If you don't have the key
Never say forever
Cause forever makes me cry.

If...

If tomorrow never comes
and my eyes would never see the sun again
will you still love me?..

Silence......

Walau seribu tingkah menongkah
Kamu memilih untuk diam...

Tiada lagi api cinta dalam matamu...
Kamu t etap memilih untuk diam...